Fördelar och nackdelar med att sakna smaklökar

Jag läste anatomi för ett par år sedan när jag pluggade utomlands och det var en riktigt intensiv kurs med mycket labbar och så vidare. En av labbarna är dock något jag kommer ihåg mer än nåt annat – vi skulle räkna hur mycket smaklökar vi hade. Detta gjordes genom att man penslade tungan blå och sen räknade man de små vita prickarna (smaklökarna) inom ett fördefinierat område.

Vi hade tidigare lärt oss kvinnor har generellt fler smaklökar än män och att svarta har generellt fler än vita. Jag blev dock ändå lite förvånad att jag hade betydligt färre än de flesta i min klass. Det förklarar dock en del.

Jag har nog alltid haft på extra på all mat jag ätit: extra salt, extra kryddor, extra socker och så vidare. Ingenting smakade annars! Min diet har alltså handlat om 50% mat och 50% smaktillsatser 🙂

Det är ganska intressant nu när jag tränar ganska mycket och försöker hålla en diet enligt: mycket proteiner och lite kolhydrater. Därtill försöker jag att inte spendera så mycket pengar (och proteiner kostar ofta) plus att det ska vara lättillagat. Här kommer min frånvaro av smaklökar väl till pass eftersom jag har ganska lätt att äta ganska långtråkig mat, eller föda kanske man borde säga, som vanliga dödliga skulle tröttna på efter 1 dag…typ blodpudding och chili con carne.

Nu är iofs inte blodpudding ett så bra exempel (ganska mycket kolhydrater) men, men. Nu svamlar jag så nu är det nog dags att gå och lägga sig.

Godnatt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *