Archive for Ekonomi

Jämför bilförsäkringar

Nu är det dags igen att betala bilförsäkringen tänker du. Eventuellt tycker du också att det är en onödig utgift, fast du innerst inne vet att det är nödvändigt. Du gör ju detta för din egen och för bilens skull. En olycka kan hända på bråkdelen av en sekund. Bilen kan också bli stulen innan du vet ordet av, eller så kanske du göra som jag, låna ut bilen till ett par gamla fastrar som kör rätt in i garageväggen, visserligen med en automatare, men ändå. Utan bilförsäkringen hade det blivit en mycket dyr historia, liksom för svågern vars husvagn släppte och “knuffade” på bilen framåt, så bilen baktill blev intryckt och cyklen som var lastad emellan blev till skrot. Så det gäller att vara förberedd på att det mesta kan hända.

Det finns en djungel av olika bolag med bilförsäkringar. De ledande är de stora kända försäkringsbolagen Trygg Hansa, Folksam, Länsförsäkringar och If. Därmed är det inte sagt att de stora bolagen har de billigaste bilförsäkringarna. Det lönar sig verkligen för dig att titta runt bland de olika försäkringsbolagen och jämföra bilförsäkringar. Det kan du spara tusenlappar på att göra. Det finns mindre kända försäkringsbolag som kan ha mycket förmånliga försäkringar, bara att de är inte så kända till namnet som de större försäkringsbolagen är.

Viktigt är också att du har en bilförsäkring när du hyr en bil, och även om du kör din bil utomlands. Ett fåtal länder har ett Grönt kort som du måste ha med dig i de länderna och Grönt kort visar då att du har din bil försäkrad i hemlandet.

Ta god tid på dig när du jämför bilförsäkringar och försäkringspremier. Det finns 3 vanliga områden inom bilförsäkringar, Trafikförsäkringen som är obligatorisk, Halvförsäkring och Helförsäkring. I vissa fall kan man också teckna en tilläggsförsäkring med bilförsäkringen.

  • Trafikförsäkring – obligatorisk, skyddar förare, passagerare och medtrafikanter, samt skador som du orsakar på ett annat fordon eller något annat som du kör på.
  • Halvförsäkring ( trafik + delkasko ) – ersätter stöld av fordonet, brand, glasskador. Har du en halvförsäkring så ingår i denna försäkring även rättsskydd om du t ex. skulle hamna i konflikt med någon.
  • Helförsäkring –ersätter skador efter trafikolycka, skadegörelse.

Det finns även försäkringsbolag som har belöningsrabatt på sin bilförsäkring om man kör skadefritt första året.

Verkligt fall juni 2012:

21-årig son lånar sin mammas 2 år gamla bil, årsmodell 2010. I en korsning stannar sonen bilen och ska köra in på tvärgatan till vänster när han blir påkörd bakifrån av en bil, bilen höll ca 60 km/h. Det blev för sonens del många veckor som sjukskriven då det tog nacken på honom. Den bilen som körde på honom bakifrån framfördes av en medelålders kvinna, som erkände att hon hade brustit i uppmärksamhet för hon hade haft sin plånbok i tankarna. Sonens mammas bil blev det skrot av, då det bedömdes att det hade kostat för mycket att reparera den. Tack vare en bra bilförsäkring fick mamman en ny likvärdig bil, istället för bilen som blev till skrot. Sonen är nu frisk och arbetsför igen.

Tänk Dig när Du hittat den billigaste bilförsäkringen, på vad Du kan göra för de tusenlappar Du har sparat på att jämföra bilförsäkringar. Kanske en resa till solen ?

Känner du till 80/20-regeln?

Den som varit i företagsvärlden den senaste tiden kan inte ha missat 80/20-regeln som i princip innebär att 80% av all effekt/inkomst osv kommer från 20% av arbetet/kunderna osv. Denna princip känner de flesta igen från sin egen business eller andra områden i livet, det finns helt enkelt en gyllene kärna som bidrar mycket mer än det stora hela.

Denna princip kallas ibland Pareto vilket också är namnet på ett företag som jag vill lyfta fram idag. De arbetar med säljträning och ledarutveckling och lär företaget hur man identifierar de 20% som verkligen bidrar. På så sätt kan man effektivisera sin verksamhet och öka sina intäkter.

Höst och dags att byta försäkringar

Nu när sommaren är över och hösten börjar knacka på dörren kär det dags att titta på vilka försäkringar du har. En årlig översyn av sina försäkringar är både viktigt och kan leda till att man sparar in en hel del pengar. Kolla t.ex. när din bilförsäkring går ut och se över villkoren, kanske skall du boka ett möte med ditt försäkringsbolag för att se vad som kan göras med din bonus, premier och liknande.

Planera din försäkringsportfölj

En välplanerad försäkringsportfölj kan vara mycket värdefull, då kan både få ner den totala premien och få bra villkor så att du får bra ersättning om olyckan skulle vara framme. Shoppa gärna runt på nätet innan och läs på, även om du inte tänker byta försäkringsbolag så kan det vara smart att veta vad deras konkurrenter erbjuder, då får du en bättre förhandlingsposition när du väl träffar dem.

Ta dig ur finansiella knipor med små lån

Smålån, eller mikrolån, har blivit ett väldigt populärt sätt att hantera likvida problem i hushållsekonomin under de senaste fem åren. Med hjälp av snabba och små lån, på mellan 500 och 5 000 kronor, kan du utan problem laga bilen, teven eller cykeln när du är tvungen. Pengarna betalar du sedan tillbaka, i regel, 30 dagar senare tillsammans med en avgift på ett antal hundra kronor.

Även om du har betalningsanmärkningar kan du med vissa långivare få ta ett små lån ändå. Allt som behövs är en internetkoppling och dina personuppgifter, så kan du få pengarna på kontot redan samma dag, eller senast dagen efter. Tänk dock på att återbetalningsperiod kan vara så kort som 15 dagar med vissa långivare.

Här kommer ett prisexempel på ett smålån från Pengos:

  • Lånebelopp: 2 000 kr
  • Avgift: 445 kr
  • Kostnad att ansöka: 30 kr
  • Total kostnad: 475 kr
  • Återbetalningstid: 15 dagar

Läs mer om små lån på smålån.nu.

När är det vettigt att låna pengar?

Att låna pengar är det vanligaste man göra egentligen och något som får samhället att gå runt. Företagen gör det för att investera, privatpersoner gör det för att köpa hus eller bil. I dessa lägen har man ett specifikt objekt som står som säkerhet för lånet, något som banken kan ta tillbaka om man inte har råd att betala tillbaka lånet.

I andra fall behöver man låna pengar till konsumtion, det kan vara till sitt bröllop, en resa eller kanske bara för att man vill unna sig lite mer kläder och prylar. Dessa kallas för blancolån och har ingen säkerhet. Banken kommer inte att bryta upp ditt giftermål om du inte kan betala tillbaka 🙂 (de kan komma att sätta dig i personlig konkurs dock).

Det är framförallt konsumtionslånen man ska vara försiktig med och som snabbt blir dyra. Man ska veta med sig att man har råd att betala hela amorteringstiden ut och gärna dessförinnan. Det ställer höga krav på ekonomisk stabilitet och inkomst. Om du inte har det så ska du i möjligaste mån undvika konsumtionslån.

Resa utan försäkring

Jag insåg för någon vecka sedan under min Thailandsvistelse att mitt hemförsäkringsskydd för en månad sedan (ungefär) slutat gälla. Jag har helt glömt att teckna en utlandsförsäkring och gick in på Europeiska för att teckna en reseförsäkring. Jag vet inte om det var min webbläsare (Firefox) eller nåt men deras webbsida buggade mer än gemena man på 50-talet så det blev inget köp.

Nu är det bara 2 veckor kvar. Ska man spela på oddsen och gå oförsäkrad? Det lutar åt det…

Leva som student

På grund av att jag valt att leva som egenföretagare har jag fått gå ned på en helt annan budget jag tidigare hade som anställd. Jag har köpt frihet för pengarna skulle man kunna säga. Det slår mig hur likt det livet är att vara student. Ungefär samma budget, lika mycket fritt disponerbar tid, lika mycket känslan av att “jag borde jobba”. Skillnaden är väl att när jag var student så var det lite svårare att motivera mig, nu är det betydligt lättare.

Problemet är väl att omgivningen, med rätta!, inte ser en som student och jag får ju inte rabatt på SL-kort etc. Med tanke på mitt nyss avslutade samtal med TryggHansa så skulle jag gärna velat ha en Hemförsäkring student också. Ganska dyrt…

Hemförsäkringar är annars något jag gärna betalar för (till skillnad från bilförsäkringar av nån anledning). Det känns som man liksom får mer för pengarna.

 

Bilförsäkringar och hur lätt det är på nätet

Det sköna med internet tycker jag är att så mycket information finns så lätt tillhands. Inget nytt med det såklart men ibland slås man verkligen av det självklara. I samband med min bilresa så var jag tvungen att kolla upp bilförsäkringar och det är verkligen något jag våndades inför. Hittade en massa bra info (tex läs mer här om att jämföra bilförsäkringar).

Jag har alltid toksnålat med mina bilförsäkringar men då har det handlat om 15 år gamla Fordar och så vidare. Nu har jag en lite finare bil som förmodligen är lite dyrare att reparera också så det blir nog totalförsäkring. Hittade en billig hos TryggHansa så det blir nog bra. Orkar dock inte läsa några finstilta i försäkringarna men hur stor skillnad kan det vara?

 

 

Att låna via sms, vad kommer härnäst?

Jag sitter och väntar på att den första appen till iPad eller iPhone ska komma som automatiskt tankar hem några tusenlappar till hutlösa räntor. Att låna via sms känns liksom såååå 2008!

På sätt och vis kan jag förstå att smslån blivit så populärt men ändå inte. Vilka är det som tar smslån och varför? Tar man dem när man går ut och festar och vill kunna vaska en flaska skumpa till eller är det så illa att man är så illa tvungen för att man som ensamstående mamma hänvisas till dem för att kunna föda sina barn hemma? Finns det inga alternativ här?

Jag tycker att Skuldfällan är bland det mest intressanta när det gäller skräp-TV nuförtiden. Just för att man får en inblick i vilken psykologi som gör sig gällande när folk bara lånar och konsumerar, lånar och konsumerar ännu mer och bara förtränger att man helt enkelt inte har några pengar. Jag fördömer inte, jag vet själv hur man kan spåra ur och spendera mer pengar än man har inom en shopping-spree men det brukar landa på en dag. Sen kommer ångesten och knuffar en tillbaka i rätt riktning.

Well, bara några tankar om lån i största allmänhet. Inget är dock så intressant som mänsklig psykologi.

Årets sämsta måndag

Så, man överlevde julen i alla fall. Årets dyraste högtid…satan vad mycket pengar det går åt. Det är ju inte bara alla julklappar utan alla små resor man måste göra, kusinerna i Skåne, syskonen norröver, julbord i Västerås med företaget och sen kommer nyår på det. Därtill är det alltid dyrare att vara ledig än att jobba – om än 54 ggr skönare!

Lagom till denna löning så brukar alltid någon tidning snappa upp detta som årets tråkigaste helg eller den sämsta måndagen på året eller liknande. Det är måndag, det är januari, man är pank efter julen, det är långt till nästa ledighet, det är mörkt och allt känns trist. Få se vilka tidningar som gör det i år, DN hade redan tjuvstartat såg jag.