Archive for Hälsa, medicin och träning

Alla kan öka sin fettförbränning

Oavsett vilka gener, matvanor eller träningsrutiner du har kan du öka din fettförbränning. Det enda som krävs är motivationen och viljan att förändras. Har du det är det inte svårt alls att göra det som krävs för att gå ner i vikt – alltså att minska mängden energi du får i dig och öka mängden energi du förbrukar.

Låt oss säga att du vill gå ner 5 kg i vikt, och att dessa 5 kg är rent fett. Då behöver du få dig 35 000 kcal mindre än normalt, vilket på 2 månader motsvarar ca 570 kcal mindre per dag. Det är ungefär så mycket energi som finns i 100 gram mjölkchocklad. Med andra ord krävs det inte mycket uppoffring för att gå ner i vikt. Du behöver bara avstå från den där onödiga chokladbiten, läsken, sötsaken eller ölen.

Några enkla tips för att öka sin fettförbränning:

  • Gå morgonpromenader
    På morgonen är din kropp mer benägen att ta sin energi från fett. 30 minuter räcker.
  • Ät oftare, men mindre
    Att ha ett jämt kaloriintag ökar kroppens fettförbränning och förbrukning av energi. Dessutom slipper du gå hungrig.
  • Bygg muskler
    Större muskler förbrukar mer energi, även när du inte använder dem.

Läs mer om fettförbränning på fettförbränning.net.

Carema blir ny ägare för ASP Center

ASP Center är ett behandlingshem för personer som lider av Damp, Autism, Asperger, ADHD med mera. De har nu köpts upp av Carema Care. Carema Care skriver i sitt pressmeddelande att “ASP Center passar mycket väl in i Carema Cares profil och vi är övertygade om att vi genom förvärvet stärker vår position som kvalitetsledande omsorgsföretag”.

Nyheten uppmärksammades även i lokalpress där Norrbottenskuriren skriver “Carema Care tar över ASP Center”. Det har även skrivits om detta på Surfguiden om ASP Centers nya modell.

Andra sidor som nämner behandlingshemmet i faktatermer:

Därför är katolska kyrkan “emot” kondomer

Det är stort uppslag i nyheterna (SVD, SVD, DN) om Påvens nya inställning till kondomer och vi svenskar ironiserar, hurrar och skriver om det.

Jag har en starkt troende katolsk vän som jag haft många intressanta diskussioner med, då katolska kyrkan oftast ter sig som rätt knasig för många av oss ateistiska svenskar (“eh, alltså…jag tror på NÅT, men jag tror inte Gud är en skäggig gubbe som sitter bland molnen”). Jag kan dock respektera katolska kyrkan i sin knasighet just utifrån att man i alla fall är principfast och principfasthet anser jag vara en nödvändighet för att ha en personlig etik och moral.

Katolska kyrkans inställning till kondomer och andra preventivmedel kommer utifrån att det är fel att döda eller att förhindra liv. Om man i sin etiska inställning till livet anser att ett liv skapas när spermien möter ägget så är det också en mordisk akt att använda preventivmedel som aktivt gör att det befruktade ägget inte får chansen att leva. Man är därför starkt emot tex spiraler som förhindrar ett befruktat ägg att fästa vid livmodern.

Motståndet mot kondomer är inte lika starkt (se katolska kyrkans egna sajt om preventivmetoder) men motståndet beror (enligt min vän) på att man förhindrar liv och att det också är moraliskt förkastligt. Jag kan respektera det faktum att man tar en moralisk/filosofisk ståndpunkt och håller fast vid den.

Detta ter sig dock sjukt för oss icke-katolska svenskar när man då försöker övertyga afrikaner om avhållsamhet och sex inom äktenskapet som preventivmetoder för att förhindra spridningen av HIV. Svårigheten ligger i att många icke-katolska svenskar är betydligt vanare att ironisera än att ta en moralisk ståndpunkt och hålla fast vid den.

Felet som jag ser det med vad katolska kyrkan gör är att försöka sprida detta synsätt till personer som inte är övertygade katoliker. Det är en sak om övertygade katoliker vill använda en viss preventivmetod, en helt annan om att försöka förklara för sin granne att göra detsamma. Missionering är över huvud taget fel tycker jag.

Det kan vara värt att nämna att jag varken är katolik eller är 100% säker på om de personer jag mött har en syn som representerar den katolska kyrkans syn. Den katolska kyrkan är uppenbarligen också kluven i sitt etiska synsätt på just mekaniska preventivmedel och förhindrandet av liv.

En riktig kämpe i magen

En av mina väninnor är gravid just nu och beräknas föda i december och hennes graviditet har verkligen varit en resa! Det började med att barnet var oplanerat, hon har medicinska problem med fertiliteten plus att de tog ett dagen efter-piller några timmar efteråt (1 på 200 enligt förpackningen). Ändå blev hon gravid!

Sen har det bara fortsatt, hon har åkt ut och in på sjukhus med den ena åkomman efter den andra och två gånger har det varit livshotande. Nu är hon en av de starkaste tjejerna jag känner så jag hoppas att hennes lilla flicka ärver denna styrka och kämpar. Det lär ju vara en riktig liten kämpe som kommer ut efter att ha varit med om så himla mycket, och därtill låtit sin mamma få en riktig resa också.

Sen är det andra som går till sjukhuset med “magont” och kommer hem med en baby. Det tror jag i och för sig bara är grovt undertryckande av tankar och en psykologisk försvarsmekanism. För det måste väl vara omöjligt att missa en graviditet!?

Nyser

En ganska sjuk grej som blivit vanligare för mig varje år är att jag nyser fler och fler gånger. De flesta människor nyser ju 1-2 ggr vid varje nysning men jag har på senare år börjat nysa fyra gånger. Ganska exakt fyra gånger också.

Det är lite bizarrt att det är så egentligen. Känner få andra som nyser lika mycket. Jag har i och för sig pollenallergi men såvitt jag vet ingen dammallergi heller, men det förklarar egentligen inte att jag nyser så många gånger och att det har kommit först på senare år.

Annars är våren ganska jobbig för mig med de förbannade björkarna som inte kan låta sitt pollen bara gå på expresspost till närmaste annan björk utan måste sprida det över hela världen så att jag går omkring med snuva och rinnande ögon i en månad.

Gratis träning i Stockholm

För er som bor i Stockholmsområdet kan jag starkt rekommendera att åka till Karlberg och köra deras hinderbana. Den är till för officerarna som arbetar på Karlbergs slott men kan användas av allmänheten också. Det är otroligt bra all-roundträning för kondition och styrka och helt gratis.
En bra omväxling för er som inte vill betala för ett Sats-kort och som gillar att löpträna men vill använda en större del av kroppen.
Du kommer dit genom att ta gröna linjen till St Eriksplan och gå Rörstrandsgatan ned till tågrälsen. Gå sen förbi Karlbergs slott så har du hinderbanan till höger cirka 300 meter efter slottet.
Gratis är gott och träning är bra för dig!

Träning enligt 300

En kompis till mig  som jag brukar träna med har tipsat mig om att träna enligt en teknik som, enligt honom, användes när skådespelarna i filmen “300” tränade upp sig inför filmen. För er som inte har sett filmen så är de sjukt vältränade…

Tekniken går ut på att man gör 300 repetitioner fördelat på cirka 6-8 övningar över hela kroppen. Man gör sedan 25 eller 50 repetitioner på varje övning – och vikterna ska läggas så att man klarar av cirka 15 första gången, 10 andra och tredje för att det sedan ska gå trögare och trögare.

Tanken är också att varje övning ska aktivera flera olika muskelgrupper samtidigt. Ju fler desto bättre. Knäböj, marklyft mm. är till exempel på bra övningar. Aktiveringen av stora muskelgrupper ska ge testosteron som stimulerar muskeltillväxten.

Det är ett sjukt jobbigt träningssätt och de första gångerna var jag spyfärdig runt 250 repetitioner men det känns som att det ger resultat. Svårt att säga dock eftersom jag bara gjort det i en månad.

Håravfall – till slut måste man erkänna det

Idag slängde jag två burkar med hårvax jag haft ett par år liggande i mitt badrumsskåp. Jag vet inte riktigt varför jag sparat dem då jag pendlat mellan 2-8 mm långt hår under dessa år. Det handlade nog om att det verkligen handlar om att erkänna att håret inte mirakulöst kommer att växa ut igen – utan bara acceptera att jag blir äldre och kommer fortsätta tappa hår. Inte så mycket mer med det dock, jag sätter inte mitt personliga värde i håret. Kändes dock nästan lite högtidligt 🙂

Det finns ju en hel del preparat man kan använda mot håravfall och jag har själv gjort ett halvhjärtat försök med Rogaine (edit) men min husläkare sa att det i praktiken bara var bullshit. Att hålla hårtappet i schack är mer ärftligt och kan gå både snabbare och långsammare och det finns idag inte något mirakelmedel – bara en massa halvdana substitut.

Viktmål och tävlingar

Som sagt, just nu har jag två tävlingar/vad på gång med två kompisar. Båda är ämnade att få mig att träna mer, gå ned i vikt och äta rätt. Som den tävlingsmänniska jag är så går det otroligt bra.
Det ena är baserat på att jag ska gå ner 4 kg på två månader, det andra är att jag ska göra 10 000 situps under samma två månader. Vi har valt datum med omsorg (25/9) då det är en helg då vi ska ha en kräftskiva på mitt sommarställe.
Dessa tävlingar fungerar extremt väl på mig då det är:
1. Tidsbestämt – man orkar göra 100% om man vet att det är under en begränsad tid
2. Målbestämt – det är lätt att se och göra rätt när man vet exakt vad man ska göra och uppnå.
3. Visualiseringsbart – jag kan se framför mig hur jag har rutor på magen och i grym matchvikt när vi går och badar.
Jag har, efter att vi satte igång vadet, tränat 4 ggr i veckan och i princip låtit bli allt onyttigt – med vissa undantag. Tricket är att tänka på målet vid varje beslut man tar (“Ska jag svänga av och ta korta löprundan? Nej för 17 jag ska nå mitt mål”, “Äsch, jag kan ju ta läsk till maten – Nej, jag ska nå mitt mål” osv). Mycket effektivt och riktigt roligt!

Promenad på fastande mage

Jag har för närvarande en träningstävling mot en kompis där vi tävlar om att gå ned 4 kg vardera under 2 månader. Den som vinner bjuder den andra på en lyxmiddag, vinner båda så bjuder vi varandra.

Jag har sedan länge promenerat till jobbet på fastande mage, det tar 45 minuter och ska enligt många vara mycket effektivt. Jag har dock haft svårt att se någon extrem skillnad eftersom jag varierat mycket i träning och kost under tiden. Det är dock ganska jobbigt den första veckan man gör det, jag kom till jobbet helt groggy – men numera är det inga problem alls.

En promenad på morgonen gör så mycket för det mentala också. Jag hinner tänka igenom en massa saker, planera och bara njuta (om det är fint väder). Det är minst lika mycket värt som det hälsomässiga.

Frukosten på jobbet blir sen Kesella och Fun light. Det är ett tips från en styrketränande kollega – mycket proteiner och lite kolhydrater och (faktiskt) sjukt gott!