Archive for Hälsa, medicin och träning

Handla din matkasse på rätt nätbutik

Om du funderar på att börja handla mat på nätet, eller redan har gjort det och letar efter en bättre nätbutik att köpa dina matkassar ifrån, så finns det en sajt som är guld värd att besöka. Hitta matkassen är namnet på en webbplats där du bland annat kan jämföra en matkasse från en matbutik på nätet med en alternativ matkasse från en annan butik. På den sajten kan du även söka efter nätbutiker som levererar matbutiker till postorten där du bor. Webbplatsen tillhandahåller också en mängd olika tester av matkassar från olika nätbutiker, där matvarorna, priset och själva måltiderna som matkassen innehåller recenseras.

Till skillnad från stormarknader som Coop Forum, Ica Maxi och Willys så är nätbutikernas främsta säljargument inte billiga matpriser. Istället är det bekvämligheten som ett köp av färdigkomponerade måltider ger som är det stora fördelen med att prenumerera på nätbutikernas matkassar. Att man slipper släpa på de tunga matkassorna från affären är inte en direkt en nackdel heller.

Hälsa och internet

Internet har revolutionerat många delar av våra liv sedan det introducerades för oss konsumenter på 1990-talet. All form av informationsutbyte mellan människor har förenklats och snabbats upp tack vare webbplatser och internettjänster. Det gäller speciellt den kommunikation som sker mellan människor i olika länder, och som tidigare var tvungen att ske med långsamma brev och dyra telefonsamtal. I dag kan vi skriva, tala och hålla videosamtal med varandra till en oerhört liten kostnad avsett var i världen vi befinner oss. Men det är inte bara konversationerna som har blivit lättare att hålla tack vare internet. Idag är det även lättare att flytta pengar och kapital mellan företag och över landsgränser, vilket har ökat den internationella handeln samtidigt som det har lett till att vi snabbare påverkas av ekonomiska kriser och ekonomisk oro i utlandet.

Men det är så klart inte bara sättet vi kommunicerar på och sättet som vi handlar med aktier som internet har förändrat. Tack vare internet har vi idag tillgång till en oändlig mängd information om hälsa och sjukdomar. Det är ett hav av förvirrande och ofta motsägelsefulla budskap och påståenden som kan leda till rädsla och spekulation om man håller på att söker information om vissa symptom som man har upplevt och är orolig för. Därför är det bra att det finns en blogg om hälsa som man kan läsa för att få reda på vad som verkligen är värt att veta om de senaste hälsotrenderna, produkterna och behandlingarna.

Kronisk värk är inte bara smärta

Alla människor lider någon gång av värk, om det så bara handlar om att man slår i stortån till att man har allvarligare problem som ger kroniska smärtor. Värk är inte bara plågsamt utan påverkar även ens sociala situation och ens närstående också, på ett sätt som många inte riktigt förstår. Värken kan gör att inget blir riktigt roligt, att man blir begränsad i sitt leverne och blir “tråkig” för att man aldrig kan vara med på vissa aktiviteter.

I många fall är värken alltså inte i sig det mest jobbiga utan vad resultatet av värken blir. Man kan ofta ta värktablettersom trubbar av de värsta smärtorna men oron för att få ont kan vara värre.

Vikten av att laga mat hemma

Vi lever i en värld med allt mer ohälsa. Där sjukdomar som fetma är oerhört vanliga. De flesta av dessa sjukdomar är kopplade till vår livsstil och vad den gör med vår matkonsumtion.

Det pratas mycket om mirakelkurer av olika slag, men faktum är att så länge vi äter oss mätta på vanlig mat, så kan vi i princip inte bli feta. Och grunden till att klara av detta är att laga mat hemma, så att vi undviker snabbtmat och halvfabrikat. Blir man mätt på den mat man lagar hemma kommer man även automatiskt undvika de onyttigheter man stoppar i sig mellan måltiderna.

Att laga mat hemma är inte alls svårt, tvärtom, även om man är osäker i köket. Allt man behöver är ett gäng köksredskap och lite råvaror, så kan man sätta igång. Och internet är fyllt av recept och inspiration. Genom att följa ett gäng matbloggar eller liknande behöver man sällan stå utan inspiration.

Bara genom att göra det till en del av sin livsstil att äta hemlagad mat kan man undvika många av våra moderna hälsoproblem. Lägg därtill en gnutta motion, så har du receptet på ett hälsosamt liv! Åtminstone en bra grund.

Alla kan öka sin fettförbränning

Oavsett vilka gener, matvanor eller träningsrutiner du har kan du öka din fettförbränning. Det enda som krävs är motivationen och viljan att förändras. Har du det är det inte svårt alls att göra det som krävs för att gå ner i vikt – alltså att minska mängden energi du får i dig och öka mängden energi du förbrukar.

Låt oss säga att du vill gå ner 5 kg i vikt, och att dessa 5 kg är rent fett. Då behöver du få dig 35 000 kcal mindre än normalt, vilket på 2 månader motsvarar ca 570 kcal mindre per dag. Det är ungefär så mycket energi som finns i 100 gram mjölkchocklad. Med andra ord krävs det inte mycket uppoffring för att gå ner i vikt. Du behöver bara avstå från den där onödiga chokladbiten, läsken, sötsaken eller ölen.

Några enkla tips för att öka sin fettförbränning:

  • Gå morgonpromenader
    På morgonen är din kropp mer benägen att ta sin energi från fett. 30 minuter räcker.
  • Ät oftare, men mindre
    Att ha ett jämt kaloriintag ökar kroppens fettförbränning och förbrukning av energi. Dessutom slipper du gå hungrig.
  • Bygg muskler
    Större muskler förbrukar mer energi, även när du inte använder dem.

Läs mer om fettförbränning på fettförbränning.net.

Vad undviker man att äta 2018?

För ett par hundra år sedan var hälsa och välmående kopplat till en korpulent och välbyggd (läs fet) kropp. Under 1900-talet kom nya idéer då alla hade råd att vara tjocka, då var det helt enkelt svårare att hålla sig smal och dieterna gick från fettspäckade vildsvin (som vi ju vet från typ Disney att alla kungar åt på den tiden) till att faktiskt “hålla igen”.

Ett tag var det hälsa i största allmänhet, lugnande bad, vatten från bra källor osv, potenta drycker från kvacksalvare. Allt eftersom skulle man sedan bli smalare och smalare (framförallt som kvinna) och vi började se efter vad vi åt, och hur mycket.

På 80-talet kunde vi sedan se hur vi började undvika fett, skära bort fettkanter, undvika såser och kanske till och med skära ner på måltiderna. Pasta med grönsaker och lite fett var “nyttigt”.

Allt eftersom började vi ducka kolhydraterna, GI-metoden var på allas läppar och i många fall i de flestas magar också. Frågan är, blir vi bättre på att hålla oss hälsosammare? Blir dieterna bättre och bättre? Vi lever ju längre, så kanske…Men är det inte bara vårt behov att få omväxling som styr vilka dieter som blir populära, snarare än vilken som faktiskt fungerar bäst.

Personligen undrar jag vad vi kommer att äta 2018 och vad vi kommer att panikundvika att få på våra tallrikar. Protein?

Massage i Thailand vs i Sverige

Jag befinner mig för närvarande i Thailand i ett par månader. Sitter och jobbar ifrån stranden och har det skönt i största allmänhet. Kaffet kostar 8 kr, en lunch går på 20 kr och när man får lite tråkigt kan man gå ner på stranden och få en massage för 50 kr (en timme). Helt sanslöst lyxigt och otroligt prisvärt, om man gör detsamma på en Spa-weekend i Sverige så kan det ju kosta det tiodubbla. Det är förstås stor skillnad på ett spa i skåne och ett i södra Thailand.

Det är mycket, mycket mer basic här. En madrass, en snabbutbildad (om än duktig) thailändska och ofta ganska tråkiga lokaler (om man då inte gör det på stranden förstås). Detta får man förstås jämföra med ett soft spa där man verkligen blir omhändertagen och där varje detalj är utsökt urvald, från musik till massagebänk.

Om jag får välja skulle jag dock hellre välja 10 massager på stranden än 1 på ett svenskt spa.

Mammografi – farligt?

Jag diskuterade häromdagen med en kvinna som hade blivit kallad till mammografi, huruvida mammografi var farligt eller inte. Hon tänkte mest på om det var farligt att klämma så hårt som man gör på brösten – i vissa fall upp till 15 kg tryck! Hon menade att om man har eventuella tumörer så kan väl spricka?

Såvitt jag förstått så fungerar det inte så, brösten har såpass mycket vävnad (framförallt fettvävnad) som håller emot att det borde vara väldigt liten risk, obefintlig skulle jag gissa. En sak som många kvinnor kanske inte tänker på är dock att man faktiskt strålar brösten med strålning som är skadlig för brösten och som faktiskt kan inducera cancer när man letar efter cancer! Ironi, om något.

Ändamålet helgar dock kraftigt medlen eftersom stråldosen generellt sett är ganska låg och om man inte skulle göra det skulle ännu fler kvinnor dö. Nuförtiden finns också en svensk uppfinning som heter MicroDose som är mammografi med låg stråldos. Fråga efter den nästa gång du ska gå på mammografi. Det finns ingen anledning att välja sjukhus med gamla maskiner, det är bara sjukhusen själva som vinner på det genom att spara pengar. Du som kvinna kan själv välja låg stråldos.

Att vara tonåring är som att gå igenom ett minfält

Jag läste nyligen på en ganska intressant blogg om akne om olika sätt att bli av med akne och kastades genast 15 år tillbaka i tiden. Det är ju grymt att naturen spelar alla tonåringar spratt just när det känns som allra viktigast med anseende och utseende. Det är inte bara finnar som effektivt förstår många tonåringars självbild, lägg därtill till alla andra bieffekter det finns med att vara tonåring: skevande röst, kroppsdelar som växer helt asynkront med varandra och dessutom en värld där man tror att alla andra är perfekta och normaliteten bedöms utifrån en väldigt liten grupp.

Det lustiga, eller olustiga beroende på hur man ser det, är ju att så mycket av ens självbild och personlighet formas under dessa år. Nej, det är skönt att vara igenom och jag lider lite med alla nutida tonåringar som går igenom detta minfält av kroppsliga defekter och ouppnåeliga krav samt stränga sociala straff om man inte uppfyller åtminstone 99% av dem.

Listerine – inte bra för tänderna?

Jag var hos tandläkaren i måndags. Bara det var ju en ganska miserabel upplevelse. Tänk er själva:

Måndag morgon. November. Regn. Gå till tandläkaren – dessutom fick jag reda på att jag hade ett hål! Har inte haft ett hål på 15 år…suck. Ingen bra start på veckan.

Som alltid så borstar man ju tänder, fluorar, petar tänderna och trådar dem till max. Jag sköjde dessutom med Listerine som jag har hemma (den gröna). När jag var hos tandläkaren sa hon dock att mina tänder var något missfärgade, och när jag påpekade att jag sköljt med Listerine sa hon att det var en dålig idé eftersom det var så mycket färgämnen i det så att det missfärgade tänderna! Det hade jag inte en aning om…

Nu tror jag iofs att, i mitt fall, inte var Listerine som var boven utan 4-5 koppar kaffe varje dag. Eftersom jag ju funderar på att eventuellt bleka tänderna så frågade jag henne också. Det kostar tydligen 3 000 kr att göra det hos Folktandvården. Den bästa tandblekningen hemma kostar 300 kr. Jag frågade självklart vad som var skillnaden.

Hon svarade att det var ungefär samma sak, men att det inte var bevisat att man inte skadade tänderna med dessa tandblekningmedel. Hon sa dock att de flesta kända märkerna som finns på marknaden idag är såpass skonsamma att om man följer instruktionerna får man inga biverkningar utom att det kanske ilar lite i tänderna.

Får se hur jag gör…