Archive for Hem och bostad

Detaljen som helt ändrar utseendet på ditt kök

Jag har många kompisar som målar om sina kök, sätter upp nytt kakel, köper nya spisar osv för att “fräscha upp” köket. Men det finns dock två detaljer som HELT ändrar utseendet på köket på ett ganska subtilt sätt. Köksluckor och handtag till dem.

Att byta köksluckor är dock ganska dyrt men resultatet är häpnadsväckande. Det gör verkligen att köket ser helt annorlunda ut, utan att man behöver renovera ett smack. Men, detaljen som alltså kan ändra kökets utseende utan att man behöver spendera några tusen kronor (som byten av köksluckor kan kosta) är alltså att byta ut handtagen.

Kolla in på barahandtag.se eller nån annan “handtagsbutik” så kan du få lite tips. Det blir en stor skillnad! Tänk bara på att de luckor du har idag kan vara förborrade med hål som kommer synas om du inte köper handtag i samma storlek och mått!

Att hyra en bostad

När man ska hyra en bostad är ett förstahandskontrakt det bästa att ha. Det kan man få genom att överta ett förstahandskontrakt från någon annan, att skaffa ett olagligt “svartkontrakt” eller genom att ställa sig i en traditionell bostadskö. Det sista alternativet är det vanligaste och säkraste sättet att göra det hela på. Att ställa sig i kö är dock tidskrävande och i stora städer kan man få vänta i flera år innan man blir erbjuden en ledig bostad.

Olika hyresvärdar låter dig köa under olika former. I vissa bostadsköer kostar det till exempel att köa. I andra kan bostäderna lottas ut eller till och med ges till den som är snabbast på göra en intresseanmälan. Oavsett vilken kösystem hyresvärdarna har så är det snabbaste sättet att få hyra en bostad att skriva upp sig på så många bostadsköer som möjligt. På det sättet ökar man sina chanser att bli erbjuden en bostad som man både gillar och har råd med.

Antika skrivbord – ett bra köp

Om skrivborden från Ikea inte når upp till dina förväntningar på kvalité och om Mios skrivbord är lite för stillösa för din smak kanske det är dags att fundera på att köpa ett antikt skrivbord istället. Sådana skrivbord är i regel handgjorda av människor som med stora kunskaper och praktiska erfarenheter av sitt hantverk. Letar man efter ett skrivbord i träslag som ek eller mahogny kan man ofta hitta antika skrivbord i de materialen till förvånansvärt lågt pris på annonssajter som Blocket. Men antika skrivbord kan också köpas på traditionella auktionshus. Utbudet på auktionshus är dock ofta mindre än på nätets hemsidor. När letar efter ett äldre skrivbord att köpa kommer självklart stöta på en del skrivbord som är väldigt slitna. Det kan vara värt att komma ihåg att dessa ofta går att slipa upp och reparera om det är det man vill, så länge det inte handlar om allt för stora skador som är orsakade av till exempel fukt.

Många anser att skrivborden av den design och konstruktionsteknik som utvecklas i Storbritannien under den Viktorianska eran för cirka två hundra år sedan är de mest åtråvärda. Detta anser man eftersom det var under den tiden som konsten att göra skrivbord för hand var som mest utvecklad, innan industriella revolutionen och masstillverkningen nådde snickarna.

Är det värt att byta ut badkaret mot en duschkabin?

Det finns många fördelar med att ha duschkabin istället för ett badkar.  Den absolut största fördelen är att en duschkabin tar mycket mindre plats, vilket gör att du kan använda utrymmet i badrummet till andra saker. Att ha plats för till exempel en handdukstork är ju väldigt trevligt. Men bara för det ska man inte tro att alla duschkabiner är små och trånga. Det finns även större modeller, men de tar självklart upp mer plats.

En annan stor fördel med en ha en duschkabin är att ens badrum löper mindre risk att drabbas av vattenskador eftersom en duschkabin håller vatten mycket bättre än ett duschdraperi. Eftersom en duschkabin innehåller ett helt set med allt man behöver för att sätta ihop en full fungerande dusch är det även en väldigt prisvärd lösning eftersom man inte behöver köpa en massa extra komponenter för att få duschen att fungera.

Tänk på detta innan du köper en värmepump

Det finns många saker man bör tänka på när man ska köpa en värmepump. Det viktigaste man bör ha i åtanke när man väljer värmepump är att välja en modell som klarar det kyliga klimatet som finns här i Sverige. En del företag säljer billigare värmepumpar av lägre kvalité som inte är byggda för det svenska klimatet. Dessa pumpar ger en avsevärt sämre effekt vid lägre temperaturer än en pump som är byggd för våra isiga vintrar.

En annan viktig faktor som man bör tänka igenom noggrant innan man bestämmer sig för vilken värmepump man ska köpa är vilken styrka pumpen ska ha. För att vara på den säkra sidan bör man i regel välja en kraftigare pump än vad man för tillfället behöver. När man väl ha köpt sin värmepump bör man placera den så centralt och öppet som möjligt huset. Eftersom varm luft stiger uppåt bör man om man har flera våningsplan placera värmepumpen på det nedre våningsplanet.

Näthandeln växer och växer

Handeln på internet har vuxit och brett ut sig under hela tjugohundratalet. Under år 2009 omsatte den svenska näthandeln hela 22 miljarder kronor, en ökning på över 8 procent. Detta mitt under den ekonomiska krisen i USA och Europa drabbade den övriga svenska ekonomin väldigt hårt.

Det är inte bara mindre produkter som böcker och DVD-filmer som köps via nätet heller, utan även större och dyrare saker som spisar, kylskåp och frysar. Med stora och trovärdiga aktörer så som Tretti.se och Whiteaway.se kan man vara säker på att man även hittar billiga vitvaror på nätet.

Det finns flera anledningar till att e-handeln har ökat på ett så säkert och stadigt sätt de senaste åren, men man kan sammanfatta det som att både företag och konsumenter har mognat i sina roller. Näthandeln växte även på IT-bubblans tid vid milleniumskiftet, men då låg näthandlarnas fokus mer på att skapa en häftig och nytänkande webbplats än på att verkligen kunna sälja och leverera produkter. Idag är näthandlarna mer fokuserade på att skapa långsiktigt hållbara logistikkanaler och minimera kostnaderna för verksamheten i stort. Även konsumenterna är mognare nu för tiden i och med att de flesta har vant sig vid att handla på internet och att distansen mellan köparen och webbutiken har minskat tack vare att antalet datorer och smarta mobiltelefoner har ökat.

HighTech-duschkabin

Jag renoverade min lägenhet för ett halvår sedan ungefär. Det var andra gången på 2-3 år men olika lägenheter, lika jobbigt för det för den delen!

Hursomhelst, den nya lägenheten som jag renoverade hade ett badkar och eftersom jag dels inte badar badkar så mycket och dels för att jag verkligen ville ha en tvättmaskin i lägenheten så började jag planera för att skaffa en duschkabin i det ganska lilla badrummet. Det var liksom det enda alternativet om man ville ha tvättmaskin.

Min första tanke var att skaffa en vanlig tråkig som jag hade i min gamla lägenhet men när jag googlade lite så hittade jag den här:

Eller det var inte exakt den, men en liknande som inte bara hade ångbastu-funktion utan även inbyggd mp3-spelare 🙂 Den jag hittade kostade “bara” runt 8 000 – 9 000 kr till skillnad från den ovan som går loss på runt 20 000 kr. Till slut tog pengarna slut och det var nog lika bra det, såhär i efterhand hade det nog varit lite för mycket, men sjukt roligt! Undrar dock hur mycket man hade suttit och ångbastat i ett så litet utrymme…

Förstahandskontrakt och andrahandsbostäder

Säga vad man vill om bostadssituationen i Stockholm och övriga storstäder i Sverige men direkt bra är den då inte. Jag gav upp hoppet om att få ett förstahandskontrakt redan innan jag började, och då är jag ändå från Stockholm. Då har jag ändå stått i bostadskö hela mitt liv.

Problemet är att jag tydligen stått i fel bostadskö, jag har stått i någon form av bostadskö för nybyggda bostäder och inte för att få en hyresrätt. Det kom som en halvkul överraskning när jag fyllde 18 och ville börja se mig om efter någonstans att bo. Istället blev jag hänvisad till ett andrahandskontrakt hos min syster, vilket iofs inte var helt fel.

Jag bodde med det andrahandskontraktet ett tag innan jag sedan hade råd att köpa en bostadsrätt. På den tiden (2006) var det möjligt att låna upp till skorstenen och jag lånade 95% av banken och en del av närstående. La nog bara in 2% själv…Nu är det lite andra bullar i och med bolånetaket.

Hantverkare. Fy fan.

Just nu på jobbet står två killar och bygger runt 20 IKEA-hyllor av någon sort, och av någon anledning. För tillfället är jag inte direkt förtjust i mitt jobb men jag får lite perspektiv på min jobbsituation när man inser hur många jobb som hade varit värre. Jag hade till exempel avskytt att bygga IKEA-möbler dagarna till ända, eller att stå i en inredningsbutik! Det är eventuellt småtrevligt att bygga en (1) enkel möbel hemma för att få tillfredsställelsen att se hur den blir klar, men att systematiskt bygga ihop IKEA-möbler…hujedamej.

Ett annat yrke jag skulle må fysiskt illa av att ha vore nog byggprojektledare. Att behöva ha att göra med hantverkare varje dag. Fy fan. Jag har renoverat en och en halv lägenhet och använt mig av ett dussin olika hantverkare (rörmokare, målare och snickare) och maken till kategori C-yrkesmänniskor har jag aldrig varit med om. De som är någotsånär duktiga är hysteriskt överbetalda, i princip alla har noll servicekänsla (ringa tillbaka, varför då?) och flertalet är direkt dåliga.

Även om jag personligen haft ganska stor nytta av ROT-avdraget så är jag nog rent principiellt emot det eftersom det gynnar den yrkesgruppen i samhället som behöver det allra minst! Jag hoppas på kraftig arbetskraftsinvandring så att priserna hamnar på en normal nivå och att svenska hantverkare inser att kunder faktiskt är något man behöver anstränga sig lite för.

Termodynamik, sterlingmotorer och värmepumpar

Min syster åkte precis tillbaka till Lund för att plugga sin andra termin där. I sommar har jag dessutom träffat en massa kompisar från Lund så det har blivit mycket prat om gamla studieupplevelser och plugg i största allmänhet då.

Jag läste civilingenjörsutbildningen där nere och en av våra första fysikkurser handlade om termodynamik, där man lär sig om hur värme kan förflyttas och användas. Vet inte hur många nätter jag satt uppe och försökte trycka i mig information om sterlingmotorer och värmepumpar.

Det är först på senare tid jag börjar inse vad den verkliga nyttan är. Inte för att jag tänkte bygga en sterlingmotor men i min egen lägenhet funderar jag ibland på hur man ska låta värme och kyla (dvs luft) ströva fritt mellan rummen så att det inte blir för kallt eller varmt. Kanske skulle installera en värmepump eller AC…hmmm…