Archive for På nätet

Bra katalog med butiker på nätet

Jag letade efter butiker som säljertandblekningoch hittade den här otroligt omfattande butikskatalogen väl värd att besöka. På Köpa.se har de samlat över 1 200 olika produkttyper och kategoriserat dem mot olika produkter. Det är just bredden som gör katalogen så bra, man kan hitta en massa olika bra listningar, tex:

  • Butiker som säljer p-piller
  • Webbtjänster där man kan köpa färdigskrivna köpeavtal
  • Butiker som säljer kalsonger
  • Butiker som säljer skridskor
  • osv.

 

Näthandeln växer och växer

Handeln på internet har vuxit och brett ut sig under hela tjugohundratalet. Under år 2009 omsatte den svenska näthandeln hela 22 miljarder kronor, en ökning på över 8 procent. Detta mitt under den ekonomiska krisen i USA och Europa drabbade den övriga svenska ekonomin väldigt hårt.

Det är inte bara mindre produkter som böcker och DVD-filmer som köps via nätet heller, utan även större och dyrare saker som spisar, kylskåp och frysar. Med stora och trovärdiga aktörer så som Tretti.se och Whiteaway.se kan man vara säker på att man även hittar billiga vitvaror på nätet.

Det finns flera anledningar till att e-handeln har ökat på ett så säkert och stadigt sätt de senaste åren, men man kan sammanfatta det som att både företag och konsumenter har mognat i sina roller. Näthandeln växte även på IT-bubblans tid vid milleniumskiftet, men då låg näthandlarnas fokus mer på att skapa en häftig och nytänkande webbplats än på att verkligen kunna sälja och leverera produkter. Idag är näthandlarna mer fokuserade på att skapa långsiktigt hållbara logistikkanaler och minimera kostnaderna för verksamheten i stort. Även konsumenterna är mognare nu för tiden i och med att de flesta har vant sig vid att handla på internet och att distansen mellan köparen och webbutiken har minskat tack vare att antalet datorer och smarta mobiltelefoner har ökat.

Hur man vinner tävlingar på nätet

Jag har haft ganska mycket flyt med tävlingar på nätet och vunnit både det ena och det andra. Det har i dessa fall handlat om tävlingar som på ett eller annat sätt handlat om skicklighet eller där åtminstone någon form av talang för det ena eller andra kombinerats med turen.

Jag har även en släkting som ofta vinner på tävlingar och har varit med i Vem vill bli miljonär? osv. Jag tänkte att jag skulle delge lite av de saker jag själv lärt mig när jag tävlat, i mitt fall endast på nätet.

  1. Ställ upp i tävlingarna. Damn it! Jag kommer att tänka på en rolig historia om en man som varje dag bad till Gud att få vinna på lotteriet. Den tredje dagen hörde han en änglalik röst “Du kan få som du vill, men det skulle ju underlätta för mig om du faktiskt spelade!” . Många tycker nämligen att de “aldrig vinner något”, men se till att tävla så ska du se att åtminstone ökar chanserna.
  2. Ställ upp där du har chans och en idé om att vinna. Denna regel motsäger lite föregående regel men det finns såpass många tävlingar på nätet att det inte spelar någon roll. Skicka inte en chansartade och dåliga förslag till “anledningar om varför just du ska vinna X”. Kom på något som sticker ut, och kan du inte komma på något, se till att välja en tävling där du har en bättre idé.
  3. Hitta nischade tävlingar med bra priser. Tävlingar där få ställer upp är det betydligt lättare att vinna än en tävling på tex Aftonbladet. Många mindre företag lottar ut ganska bra priser utan att marknadsföra tävlingen ordentligt. Är tävlingen dessutom i en nisch där du är lite mer av en expert så kan det förstås underlätta.
  4. Försök tänka vad företaget bakom vill och förespråkar. Om det är ett elbolag som lottar ut en iPad så försök få med något om el, grön el eller liknande i ditt tävlingsförslag. Se också till att sticka ut från mängden, var vitsig osv.

 

Framkalla bilderna på datorn

Ni vet ju själva hur det är. Man fotar som en galning på semestrar, fester och på barn i en ens omgivning. Helt plötsligt sitter man med ett bildbibliotek på 15 000 bilder på datorn som man för länge sen tappat kontrollen över. Man orkar inte rensa och de få riktigt bra vet man inte riktigt vad man ska göra av.

Jag har dock börjat framkalla mina favoritbilder och det känns lite retro men helt rätt. Det går att göra det såpass smidigt på nätet, man bara mejlat och så får man bilderna hemskickade till en. Hitta den här sidan där man kan se tester för att framkalla av bilder.

Nu ska jag bara ut och köpa lite ramar och så får jag pryda väggarna lite. Varför har jag inte gjort det här tidigare!?

 

Tre intressanta inför Alla Hjärtans Dag

Läste i DN idag om att indier rikserar att bestraffas om de “firar” Alla Hjärtans Dag. Firar. De måste väl vara det enda landet som verkligen firar Alla Hjärtans Dag och inte bara uppmärksammar det med lite Alla Hjärtans Dag-presenter och ett kort till sin käraste. De går verkligen man ur huse, paraderar och kramas på stan. Mer sånt!

Hittade även en rolig kalkyl man kan göra som räknar ut hur länge man varit tillsammans och hur länge man kommer vara tillsammans. Jag provade och fick reda på att kungen och drottningen hade 41% chans att få sitt förhållande att fungera, att de skulle göra slut 2021-04-13 för att kungen hittat drottningen i sänghalmen med pianoläraren. Så kan det gå.

För den som är ute efter Alla Hjärtans Dag-presenter förresten, kolla in denna. Ganska bra grejer, lite sent påkommet kanske men kan nog vara nåt till nästa år.

Kort utvärdering av några webbhotell

Jag “investerade” ganska nyligen i två nya webbhotell, Surftown och City Network. Detta för att jag inte ska stå och falla med Binero som jag har flera webbsidor på. Binero som hade ganska mycket problem under december/januari men som verkar ha hämtat sig nu.

Jag flyttade då också över denna blogg till Surftown för att utvärdera dem och det verkar ju fungera helt ok för dig som läsare men jag vet inte riktigt. Ibland är det så tydligt att ett gränssnitt för ett webbhotell är gjort av tekniker och inte av…en människa. Man kan se det på lite olika webbtjänster runt om på nätet. Det är koder hit, konstiga knappar dit och man blir rent svettig av att bara byta en bokstav i sitt namn. Kontrollpanelen på Surftown lämnar alltså mycket i övrigt att önska, men när allt väl är på plats så fungerar det riktigt bra, framförallt med tanke på priset.

City Network flyttade jag bara över en sida till. Inte så mycket för att jag inte litar på City Network utan snarare för att den skulle få vara ensam där. Deras kontrollpanel är otroligt bra och lättanvänd och webbhotellet verkar i allmänhet bra. Lite för lite inställningsmöjligheter för min smak men helt klart ett bra alternativ – betydligt dyrare än Surftown dock och inget för nybörjaren med andra ord.

Härnäst ska jag eventuellt testa ett nytt webbhotell, theCloudHost. Det får bli i samband med att jag släpper en ny sida tror jag.

Om att välja webbhotell och domännamn

Jag har testat en rad olika webbhotell över årens lopp (Proinet, Servage, Binero, Manufrog mfl) och det är ett jäkla gissel att skaffa webbhotell kan man ju lugnt säga. Alla webbhotell verkar ju kanon till en början, allt flyter på och supporten är hjälpsam.

Sen händer nåt.

I vissa fall har det varit en webbhotellskrasch eller hackers som attackerat webbhotellet och helt plötsligt har webbhotellet gått från snyggt, stiligt och enkelt till Beirut 1982. Supporten slutar att svara eller börjar ge goddag-yxskaft-svar på det mesta. Kvaliteten går ned och uppetiden börjar likna börskurserna hösten 1987.

Vissa brukar säga att “man får vad man betalar för” men det vill jag inte tro på. Det finns ju inga garantier (annat än statistiska) att ett dyrare webbhotell har bättre tillförlitlighet än de mellandyra (jag tror iofs att de riktigt billiga måste fuska med en del för att hålla sig billiga). Av alla de jag provat är det nog bara Binero och Manufrog som kan hålla flaggan högt, även om de också upplevt tider då jag tvivlat.

Binero gillar jag framförallt för att det är billigt att köpa domännamn. Det är kostnaden rakt av och inga krusiduller eller extrakostnader som tex One.com har. What you see is what you pay for helt enkelt. Jag brukar inte köpa domännamn av Manufrog helt enkelt för att det är lättare att samla alla på samma ställe. Deras kontrollpanel lämnar också en del övrigt att önska.

Köpa bläckpatroner till en icke-fungerande skrivare…

Jag spenderar otroligt mycket tid på nätet och gör en hel del av mina inköp på nätet men har trots allt inte passat på att köpa bläckpatroner på nätet, till min Lexmark x4550. Det har förmodligen mest att göra med att jag är så otroligt oförutseende att jag helt enkelt väntar till bläcket är slut och då måste köpa på första bästa affär, oavsett pris – och bläckpatroner är fan dyrt!

Men, det är väl som det alltid är. Ju bättre man planerar desto billigare blir det. Funderar på att köpa en ny skrivare, av sämsta möjliga anledning. Har alltid diggat min skrivare som är otroligt mycket funktion för priset (scanner, kopiator och skrivare) och som har ett exemplariskt installationsprogram för att installera allt. Problemet är att det inte funkar för Windows 7, alt min dator. Jag har nog försökt installera drivrutinerna i över 7-8 h sammanlagt och det verkar inte fungera.

Jag är alltid väldigt skeptisk till att ringa support eftersom varenda supportperson verkar utgå ifrån att jag är Inga 78 år (se tex mina erfarenheter av Com Hem:s support). “Har du stoppat i kontakten?”, “Har du installerat senaste versionen?”, “Har du provat att starta om skrivaren?”…

Eniros box – är nog nära svaret!

Jag har suttit och funderat på Eniros smarta reklamkampanj hela eftermiddagen och kommit fram till (ungefär) vad det är utifrån ledtrådaren

– Det är självklart en bil (de flesta ledtrådare pekar på det)
– Det är en japanska bil (ninjorna)
– Det är en kategori-B bil, en så kallad supermini eller sub-compact. I Sverige även kallad ekonomiklass. (“inte A, men B, men ändå inte C”)
– Den har en 1.0-litersmotor förmodligen (mjölkpaketet)

Mina gissningar utöver detta:
– Det är förmodligen en hybridbil – det finns inget i ledtrådarna som pekar mot det men det känns väldigt mycket marknadsföring att ha en hybridbil som pris = miljövänligt osv.
– Det är med stor sannolikhet en nyhet. Eniro har förmodligen fått bilen till skänks för att få kombinerad marknadsföring med bilföretaget – som i sin tur får ut en ny bil i medvetandet.

There you go. Nu är det bara för dig att googla upp japanska hybridbilar i sub-compact-klassen med 1.0-litersmotor som är på väg att släppas/precis släppts i Sverige.