Archive for Resor

Dags att boka höstens weekendresor

Även om det fortfarande är skinande sol, tjugo plusgrader och gröna träd utomhus såhär i slutet av augusti är det ändå dags att boka in höstsemestern redan nu för att göra en så bra deal med flygbolagen som möjligt. Mitt förslag är att ta med din partner på en mysig och avslappnad weekend i London enligt följande reseupplägg.

Börja helgen genom att på fredagskvällen åka in till Arlanda på det sätt som passar er bäst. Arlanda Express är det snabbaste och bekvämaste sättet från Stockholm Centralstation, men det går även att åka lite billigare med SJ eller pendeltåg och bussar med SL. För att lyxa till det hela, och göra helgen ännu mer stressfri, kan ni ta in på ett hotell nära Arlanda över fredagsnatten. På Arlanda Hotellby kan man hitta ett dubbelrum för strax över tusenlappen.
Vid sjutiden den efterföljande lördagsmorgonen tar ni ett billigt Norwegian-flyg till London-Gatwick och landar på en tid som gör att ni utan stress kan njuta av staden hela dagen. På hösten rekommenderas särskilt ett besök till några av London vackra parker, till exempel Battersea Park söder om floden Thamsen, Brockwell Park nära Brixton och Bushy Park norr om slottet Hampon Court Palace.

Trevlig resa!

Den sista staden: Rom

Jag har rest otroligt mycket de senaste 8 åren och börjar så sakteliga bli lite trött på det, samtidigt som jag känner att jag höjer ribban varje gång. Varje resa måste på något sätt “bräcka” den förra för att det ska vara intressant och roligt känns det tyvärr som. Det är knappast självvalt, utan bara något jag känner.

Jag har, antingen privat eller med jobbet, varit i princip varje större europeisk stad men med det stora undantaget Rom (Italien). Det är inget litet undantag heller då det ska vara en av Europas vackraste städer och framförallt huvudstäder. Det är också en liten diamant jag njuter av att “ha sparat” och få kunna åka till en vacker dag.

Bara att få se Colosseum, katakomberna mm på riktigt och därtill få njuta av värme, utsökt mat och goda viner gör att det verkligen suger i magen. Jag ska dock suga på denna karamell ett litet tag till. Italien och Rom kommer att finnas kvar än ett tag till (till skillnad från Venedig!). Jag ska se till att verkligen njuta när jag åker dit.

Exempel på billigt boende i Thailand

Nyss hemkommen från Thailand och med jetlaggen fortfarande fullt levande och sövande så satt jag och tittade igenom lite bilder från min 3-månadersvistelse där. En vän ville se lite foton så jag gick igenom en massa foton jag framförallt tog i början för att visa vad som fanns i boendeväg i Thailand och då framförallt Koh Chang.

Här är lite exempel på billiga hotell och guesthouses i Thailand och vad man får för runt 500-700 Baht per natt (cirka 100-120 kr).

 

 

 

Samtliga rum låg mellan 500-700 Baht, hade varm dusch, mindre än 20 m till vattnet. Ingen frukost, lite halvkassa badrum etc, men helt och rent för den som prioriterar ett strandära och billigt boende.

Av oss runt 15 personer som åkte ner till Thailand fick vi samtliga väldigt bra priser på flyget ner dit. Den som betalade mest betalade runt 7 000 kr t/r och den som betalade minst runt 4 000 kr. Samtliga stannade mer än 2 veckor, de dyrare resorna var nästan alltid lite snabbare och “snyggare”. De lite billigare thailand resor man kan hitta går ofta via Beijing och med lite längre stop-overs. Andra billiga resor kan du hitta på BilligaResor365.com

 

Roooooooadtrip!

Om det är något jag ser fram emot i sommar så är det att få cruisa runt i min Toyota Aygo och åka på roadtrip och hälsa på kompisar över halva Sverige. Nu kan det eventuellt finnas lagar mot att kombinera “cruisa” och “Toyota Aygo” i en och samma mening. Den är i princip en moppe med tak, men grymt skön att köra, en perfekt sommarbil på så sätt.

Det är dock det jag ser allra mest fram emot i sommar. Det är ju nåt speciellt med road trips, att vara på väg nånstans och att man alltid kan svänga av och (potentiellt) uppleva äventyret.

Min plan är att ta med mig ett tält, en karta, en halv tank (min lilla Aygo är sanslöst bensinsnål) och sen cru…ja, köra, runt södra Sverige. Det är kanske inte samma sak som en road trip i USA men, men. Man kan inte få allt.

Köpa öl i Tyskland

När jag pluggade i Lund så var det väldigt vanligt bland studenterna att åka ner till Tyskland och köpa på sig en baklucka med öl. De flesta åkte bara ner för just detta och kom inte längre än till supermarknaderna vid gränsen, vid städer som Travemünde, Hamburg och Lübeck.

Jag åkte själv aldrig med på dessa resor till Tyskland men däremot ett par gånger till Danmark. Det var oftast roligare att åka till Köpenhamn och festa, lite annorlunda jämfört med Sverige, lite billigare och en riktig storstad. Vi planerade att åka runt lite med en halvrostig bil och ta en kort danmarkssemester men det blev aldrig av. Det är ju ofta ganska oekonomiskt att semestra i Norden jämfört med att tex semestra i Polen eller andra länder som ligger i närheten. Framförallt som student så vill man ju resa billigt och gärna hitta något unikt, semester i Danmark etc känns som något man kan vänta med.

Nuförtiden börjar jag dock bli mer och mer sugen på att bila i Sverige. Ska ta en runda i maj och hälsa på lite kompisar. Ska bli skitkul!

 

 

 

 

 

 

 

Intressant tips för att få “gratis” flygresor

Jag läste på Bonuspoäng.se om ett riktigt intressant tricks som gör att man kan få en massa Eurobonus-poäng “gratis”. Diskuterade det med en kollega också och det verkar stämma.

Det finns ju kreditkort med Eurobonus som tex MasterCard som gör att man får 10 Eurobonus-poäng för var 100 kronor man spenderar med kortet. Man får dock inte några poäng om man tar ut pengar i en automat, vilket är ganska logiskt.

Men om man tar ut pengar i samband med att man tex handlar på ICA (typ 500 kr extra som man brukar få göra) så får man Eurobonus för det också. Detta gör att man i teorin alltså kan ta ut 500 kr för varje litet päronbugg man köper och casha in 50 Eurobonuspoäng. Sen lägger man dessa pengar på hög, alternativt sätter in på ett räntebärande konto, och betalar sen kreditkortsskulden med när räkningen kommer.

Gör man detta 4 ggr per dag så tjänar man alltså 200 Eurobonus-poäng per dag (extra). Efter 1½ månad har man sedan en flygresa! Lite jobbigt men fullt möjligt!

Friluftsliv utan bil = stadsliv

Jag läste en artikel i en sån där bilaga som brukar följa med DI om ett företag i Malmö som tillverkar tändstål och “spork”-ar (kombination av sked och gaffel). Det går tydligen bra för dem eftersom det är en trend just nu mot att stadsmänniskor vill ut i naturen och uppleva friluftsliv. Jag känner verkligen igen mig i det.

Jag bor i centrala Stockholm, har ingen bil och kommer sällan utanför tullarna eller närförorterna (typ Solna/Sundbyberg), helt enkelt för att det är för meckigt. Jag går dock längs en ganska naturnära väg till jobbet vilket är en stor behållning varje dag.

Men hela september/oktober som ju varit otroligt vackert har jag längtat ut till skogen. Framförallt att springa i mitt gamla joggingspår där jag växte upp…mmmm…

Bus4you vs Swebus

Jag var nere i Växjö för ett par helger sedan och upptäckte då att bussarna (åkte Swebus) numera har både Wifi och eluttag vilket är otroligt praktiskt för en nätnarkoman som jag.

Lite försent fick jag dock tipset om Bus4you som är en uppstickare som fokuserar på bekvämlighet och arbetsro. De har enbart tre rader med stolar, och riktigt fina stolar därtill. Till varje stol finns både eluttag och Wifi är tillgänligt för alla bussar. Swebus har förvisso också Wifi och eluttag men det var i praktiken omöjligt att arbeta på datorn när det satt någon bredvid (vilket det för min del, som tur var, endast gjorde en kort bit av resan).

Allt som allt så var nyheterna med Swebus riktigt trevliga men nästa gång provar jag nog Bus4you, de verkar inte direkt vara dyrare heller. Älska konkurrens!

2 minuter senare…ser att Bus4you enbart trafikerar de lite större städerna så just Växjö är det kanske inte aktuellt för. Well, well…

Bröllop i Frankrike

Tidigare i somras var jag på ett bröllop i Aix-en-Provence. Det var ett par (franska) kompisar från studietiden som gifte sig i de bedårande omgivningarna där. Riktigt roligt att få vara med på ett bröllop med lite annorlunda kultur än i Sverige och se vad som skiljer sig. Nu är inte jag så duktig på franska så själva bröllopsceremonin och flertalet tal gick mig förbi helt och hållet (då har jag ändå tagit en franskakurs i…Ecuador!).
Roligt var dock att vi körde den där “svenska” bröllopsleken där bröllopsparet står rygg mot rygg mot varandra och håller i varandras skor. Sen får de en fråga om tex “Vem av er kommer att ta hand om era bebisars blöjor?” osv och ska hålla upp en sko motsvarande vem som de tycker/tror ska göra det. Riktigt roligt. Köpte en bröllopspresent jag hittade på Presentkuriren.se som var mycket uppskattad. Det är en ask med 52 romantiska saker de ska göra för varandra.
Nu var bröllopet en ganska dyr resa. Mitt flyg till Frankrike (Marseille) kostade runt 4 000 kr och därtill kom buss, bensin, presenter mm. Det känns verkligen som att det var värt det, men nu får jag leva lite snålt ett tag.

Om ön Athos

Nu är ju den här bloggen döpt efter titanen Athos snarare än ön Athos men det finns ju faktiskt en ö i den grekiska ö-världen som faktiskt heter Athos. jag har aldrig varit där men har läst på Wikipedia att det är en riktigt speciell ö. Den är med på Unescos lista över världsarv då den har över 20 olika kloster. Den är delvis autonom, har en egen huvudstad men står under grekiskt styre.
Ön är också speciell i det avseende att man behöver speciellt tillstånd för att få tillträda ön samt att kvinnor helt är förbjudna på ön. Ganska intressant alltsammans och någonting jag aldrig hört talas om i alla fall.

Nu är ju den här bloggen döpt efter titanen Athos snarare än ön Athos men det finns ju faktiskt en ö i den grekiska ö-världen som faktiskt heter Athos. jag har aldrig varit där men har läst på Wikipedia att det är en riktigt speciell ö. Den är med på Unescos lista över världsarv då den har över 20 olika kloster. Den är delvis autonom, har en egen huvudstad men står under grekiskt styre.
Ön är också speciell i det avseende att man behöver speciellt tillstånd för att få tillträda ön samt att kvinnor helt är förbjudna på ön. Ganska intressant alltsammans och någonting jag aldrig hört talas om i alla fall.