Archive for Vardag

Julbloggar

Nu börjar det så sakteliga börja närma sig jul och vill du börja ladda upp julstämningen så kan du antingen ladda ned / hyra / streama följande “lagom juliga” och klassiska rulle:

eller kolla in Julbloggar.se och hitta några sköna julbloggar.

Se klassisk musik ur ett annat perspektiv

Många av oss, framförallt ur den yngre generationen, har ofta inte samma tradition av att lyssna på klassisk musik. De som gör det gör det kanske ofta som en del av avkoppling, i badkaret, när man pluggar osv. utan att kanske fästa så mycket vikt vid vad som egentligen spelas och vad kompositören egentligen menat med stycket. Känner du igen dig?

Därför är det intressant att läsa denna artikelserie och få lite guidning till den klassiska musiken och komma lite djupare in i kompositionen. Det gör verkligen skillnad när man slutar lyssna på “vacker klassisk musik” utan istället börjar lyssna efter stämningar, enskilda instrument, takter osv. Prova själv!

Romantik i vardagen

 

Satt och diskuterade med ett par nybekanta över en öl igår. Två var par och en var singel och kom in på en ganska intressant diskussion om romantik i vardagen. Paret hade varit tillsammans i två år och hade passerat den första nyförälskefasen men hade (i min mening) verkligen någon form av gnista kvar. Det var tydligt.

Jag vet flera andra som knappt hinner börja bli tillsammans innan det blir en mysfest med chips, dipp och fredagssex av alltihopa efter bara någon månad. Det verkar inte gå någon nöd på dem då men det slutar nästan alltid med ganska kortvariga förhållanden när de tröttnar på att inte göra något, alternativt relativt sura förhållanden.

Paret föreslog lite romantiska tips på saker de brukade göra för att hålla liv i förhållandet:

  • Överraska! – Även om det är bara så litet, att ta med sig en glass hem eller att göra frukost. Överraskningar gör susen och blir bara mer och mer uppskattade ju längre man är tillsammans.
  • Lyssna! – Håll inte för hårt på dina ståndpunkter. Lyssna på den andra och välj dina fighter. Förstå vad som ligger bakom när den andra är sur/ledsen för något…genom att lyssna
  • Vardagsromantik! – Att diska kan vara romantiskt, likaså att stiga upp tidigare för att fixa med det där jobbiga. Små gester av vardagssysslor gör underverk.
  • Små presenter! – Passar allra bäst när man som minst förväntar sig det, eller förtjänar det.

Årets sämsta måndag

Så, man överlevde julen i alla fall. Årets dyraste högtid…satan vad mycket pengar det går åt. Det är ju inte bara alla julklappar utan alla små resor man måste göra, kusinerna i Skåne, syskonen norröver, julbord i Västerås med företaget och sen kommer nyår på det. Därtill är det alltid dyrare att vara ledig än att jobba – om än 54 ggr skönare!

Lagom till denna löning så brukar alltid någon tidning snappa upp detta som årets tråkigaste helg eller den sämsta måndagen på året eller liknande. Det är måndag, det är januari, man är pank efter julen, det är långt till nästa ledighet, det är mörkt och allt känns trist. Få se vilka tidningar som gör det i år, DN hade redan tjuvstartat såg jag.

Friluftsliv utan bil = stadsliv

Jag läste en artikel i en sån där bilaga som brukar följa med DI om ett företag i Malmö som tillverkar tändstål och “spork”-ar (kombination av sked och gaffel). Det går tydligen bra för dem eftersom det är en trend just nu mot att stadsmänniskor vill ut i naturen och uppleva friluftsliv. Jag känner verkligen igen mig i det.

Jag bor i centrala Stockholm, har ingen bil och kommer sällan utanför tullarna eller närförorterna (typ Solna/Sundbyberg), helt enkelt för att det är för meckigt. Jag går dock längs en ganska naturnära väg till jobbet vilket är en stor behållning varje dag.

Men hela september/oktober som ju varit otroligt vackert har jag längtat ut till skogen. Framförallt att springa i mitt gamla joggingspår där jag växte upp…mmmm…

Baksmälla

Två kräftskivor på raken och även om jag tagit det ganska lugnt så finns det inte så många växlar att tillgå ibland när man är på kräftskiva. Det är ju roligt i glada vänners lag och snapsen hör ju till, liksom baksmällan dagen efter på sätt och vis.

Nuförtiden får jag inte lika illa baksmällor som jag en gång i tiden brukade få (när kroppen i princip var obrukbar hela söndagen) vilket är både skönt och ett tecken på att man faktiskt växer upp, antar jag! Därtill är jag mycket duktigare på att tänka på dagen efter, redan kvällen före, och dricka vatten lite nu och då.

Däremot tror jag inte på teorin om att om man blandar spritsorter så blir man mer bakis. Jag tror jag aldrig upplevt detta utan det har nästan alltid med att göra hur mycket jag druckit, hur mycket jag (igen) har druckit men också hur mycket jag ätit kvällen innan samt vad jag druckit. Rödvin brukar inte göra under direkt men det blir inte värre om jag druckit öl i kombination med detta. Det är nästan alltid en funktion av mängden alkohol.

Personligen så är min bästa bot mot baksmälla att äta mycket och gott. Att försöka få i mig mat helt enkelt. De gånger jag är så dålig att jag verkligen mår illa så anser jag att det är lika bra att gå till toaletten och få det ur systemet – en halvminuts obehag mot en halvdags illamående är ett bra pris, enligt mig.

Hur gör du? Vilka är dina bästa tips mot baksmälla?

En dag när ingenting funkar – en Comhem-dag med andra ord

Jag hade verkligen sett fram emot att komma hem på fredagkvällen och bara hinna med en massa som jag inte orkat med under veckan, saker som bara blivit liggande. Men precis allt misslyckades:

  • Jag gick och tvättade men torktumlaren gick inte hela vägen så tvätten förblev fuktig
  • Jag ringde SJ för att omboka en resa (som blivit avbokad). Väntade först i 20 min i telefonkön men så bröts det när jag gick ner i tvättstugan. Sen ringde jag tillbaka och när jag kom fram efter ytterligare 20 min så kom jag åt Lägg På-knappen på telefonen (jäkla iPhone!). När jag försökte ringa tillbaka en tredje gång var det stängt.
  • Jag gjorde bokföring men hindrades halvvägs av att jag inte kunde få tag på en faktura jag behövde.
  • Började plocka ut disken men hälften av disken var fortfarande skitig.
  • Till sist försökte jag koppla av med en film, men digital-TV:n kan inte skicka en digital signal stabilt så sändningen försvinner hela tiden. Nu måste jag ringa Comhem igen.

Comhem är för övrigt ett kapitel för sig. Jag har nog ringt dem cirka 20 ggr på de senaste 40 dagarna. Deras kundservice är så inkompetent att jag blir mörkrädd. Tex så ville jag få tag på gamla fakturor att få hemskickat. Den första idioten jag pratade med sa att det skulle kosta 150 kr och kopplade mig sedan över till teknisk support. När jag ringde tillbaka 5 min senare så sa en annan att det gick bra och skulle skicka över dem. Två veckor senare hade de fortfarande inte dykt upp. Ringde häromdan igen och det ska bli väldigt spännande att se om de kommer. Detta är bara ett exempel av många…

Nu ska jag gå och lägga mig, men jag kan ge mig den på att jag inte kommer lyckas med att somna heller.

Grrrrr…

Edit: 5 min efter att jag skrev det här inlägget så började mitt Xbox oförklarligt låta som ett ilsket bi. Paj förmodligen…

ARRRRGGGGHHHH!!!!

Tiotal döda humlor på vägen

För cirka 2-3 veckor sen när jag gick till jobbet såg jag över 20 stycken döda humlor på vägen, utspritt på kanske en kilometer. Samtliga låg döda på asfalten under träden. Kändes väldigt suspekt…Vet inte om det var värmen som dödade dem eller om de använt något insektsbekämpningsmedel i träden på sistone – men det var å andra sidan bara humlor.
På sistone har jag sett en del döda getingar också men inget som är i paritet med denna humlocaust på vägen till jobbet den där dagen. Nån som har en idé om vad det kan ha berott på!?