Jämför bilförsäkringar

Nu är det dags igen att betala bilförsäkringen tänker du. Eventuellt tycker du också att det är en onödig utgift, fast du innerst inne vet att det är nödvändigt. Du gör ju detta för din egen och för bilens skull. En olycka kan hända på bråkdelen av en sekund. Bilen kan också bli stulen innan du vet ordet av, eller så kanske du göra som jag, låna ut bilen till ett par gamla fastrar som kör rätt in i garageväggen, visserligen med en automatare, men ändå. Utan bilförsäkringen hade det blivit en mycket dyr historia, liksom för svågern vars husvagn släppte och “knuffade” på bilen framåt, så bilen baktill blev intryckt och cyklen som var lastad emellan blev till skrot. Så det gäller att vara förberedd på att det mesta kan hända.

Det finns en djungel av olika bolag med bilförsäkringar. De ledande är de stora kända försäkringsbolagen Trygg Hansa, Folksam, Länsförsäkringar och If. Därmed är det inte sagt att de stora bolagen har de billigaste bilförsäkringarna. Det lönar sig verkligen för dig att titta runt bland de olika försäkringsbolagen och jämföra bilförsäkringar. Det kan du spara tusenlappar på att göra. Det finns mindre kända försäkringsbolag som kan ha mycket förmånliga försäkringar, bara att de är inte så kända till namnet som de större försäkringsbolagen är.

Viktigt är också att du har en bilförsäkring när du hyr en bil, och även om du kör din bil utomlands. Ett fåtal länder har ett Grönt kort som du måste ha med dig i de länderna och Grönt kort visar då att du har din bil försäkrad i hemlandet.

Ta god tid på dig när du jämför bilförsäkringar och försäkringspremier. Det finns 3 vanliga områden inom bilförsäkringar, Trafikförsäkringen som är obligatorisk, Halvförsäkring och Helförsäkring. I vissa fall kan man också teckna en tilläggsförsäkring med bilförsäkringen.

  • Trafikförsäkring – obligatorisk, skyddar förare, passagerare och medtrafikanter, samt skador som du orsakar på ett annat fordon eller något annat som du kör på.
  • Halvförsäkring ( trafik + delkasko ) – ersätter stöld av fordonet, brand, glasskador. Har du en halvförsäkring så ingår i denna försäkring även rättsskydd om du t ex. skulle hamna i konflikt med någon.
  • Helförsäkring –ersätter skador efter trafikolycka, skadegörelse.

Det finns även försäkringsbolag som har belöningsrabatt på sin bilförsäkring om man kör skadefritt första året.

Verkligt fall juni 2012:

21-årig son lånar sin mammas 2 år gamla bil, årsmodell 2010. I en korsning stannar sonen bilen och ska köra in på tvärgatan till vänster när han blir påkörd bakifrån av en bil, bilen höll ca 60 km/h. Det blev för sonens del många veckor som sjukskriven då det tog nacken på honom. Den bilen som körde på honom bakifrån framfördes av en medelålders kvinna, som erkände att hon hade brustit i uppmärksamhet för hon hade haft sin plånbok i tankarna. Sonens mammas bil blev det skrot av, då det bedömdes att det hade kostat för mycket att reparera den. Tack vare en bra bilförsäkring fick mamman en ny likvärdig bil, istället för bilen som blev till skrot. Sonen är nu frisk och arbetsför igen.

Tänk Dig när Du hittat den billigaste bilförsäkringen, på vad Du kan göra för de tusenlappar Du har sparat på att jämföra bilförsäkringar. Kanske en resa till solen ?

One comment

  1. alex28 says:

    själv kör jag bara relativt dyra bilar så något annat än helförsäkring är inget alternativ för mig… dock kan jag tänka mig att endast trafikförsäkring skulle kunna funka för dem som har äldre och skruttiga bilar.. Själv har jag inte tänkt något på att jämföra olika försäkringsbolag, men kanske borde man ta och göra det..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *