När är det vettigt att låna pengar?

Att låna pengar är det vanligaste man göra egentligen och något som får samhället att gå runt. Företagen gör det för att investera, privatpersoner gör det för att köpa hus eller bil. I dessa lägen har man ett specifikt objekt som står som säkerhet för lånet, något som banken kan ta tillbaka om man inte har råd att betala tillbaka lånet.

I andra fall behöver man låna pengar till konsumtion, det kan vara till sitt bröllop, en resa eller kanske bara för att man vill unna sig lite mer kläder och prylar. Dessa kallas för blancolån och har ingen säkerhet. Banken kommer inte att bryta upp ditt giftermål om du inte kan betala tillbaka 🙂 (de kan komma att sätta dig i personlig konkurs dock).

Det är framförallt konsumtionslånen man ska vara försiktig med och som snabbt blir dyra. Man ska veta med sig att man har råd att betala hela amorteringstiden ut och gärna dessförinnan. Det ställer höga krav på ekonomisk stabilitet och inkomst. Om du inte har det så ska du i möjligaste mån undvika konsumtionslån.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *