Mammografi – farligt?

Jag diskuterade häromdagen med en kvinna som hade blivit kallad till mammografi, huruvida mammografi var farligt eller inte. Hon tänkte mest på om det var farligt att klämma så hårt som man gör på brösten – i vissa fall upp till 15 kg tryck! Hon menade att om man har eventuella tumörer så kan väl spricka?

Såvitt jag förstått så fungerar det inte så, brösten har såpass mycket vävnad (framförallt fettvävnad) som håller emot att det borde vara väldigt liten risk, obefintlig skulle jag gissa. En sak som många kvinnor kanske inte tänker på är dock att man faktiskt strålar brösten med strålning som är skadlig för brösten och som faktiskt kan inducera cancer när man letar efter cancer! Ironi, om något.

Ändamålet helgar dock kraftigt medlen eftersom stråldosen generellt sett är ganska låg och om man inte skulle göra det skulle ännu fler kvinnor dö. Nuförtiden finns också en svensk uppfinning som heter MicroDose som är mammografi med låg stråldos. Fråga efter den nästa gång du ska gå på mammografi. Det finns ingen anledning att välja sjukhus med gamla maskiner, det är bara sjukhusen själva som vinner på det genom att spara pengar. Du som kvinna kan själv välja låg stråldos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *