Listerine – inte bra för tänderna?

Jag var hos tandläkaren i måndags. Bara det var ju en ganska miserabel upplevelse. Tänk er själva:

Måndag morgon. November. Regn. Gå till tandläkaren – dessutom fick jag reda på att jag hade ett hål! Har inte haft ett hål på 15 år…suck. Ingen bra start på veckan.

Som alltid så borstar man ju tänder, fluorar, petar tänderna och trådar dem till max. Jag sköjde dessutom med Listerine som jag har hemma (den gröna). När jag var hos tandläkaren sa hon dock att mina tänder var något missfärgade, och när jag påpekade att jag sköljt med Listerine sa hon att det var en dålig idé eftersom det var så mycket färgämnen i det så att det missfärgade tänderna! Det hade jag inte en aning om…

Nu tror jag iofs att, i mitt fall, inte var Listerine som var boven utan 4-5 koppar kaffe varje dag. Eftersom jag ju funderar på att eventuellt bleka tänderna så frågade jag henne också. Det kostar tydligen 3 000 kr att göra det hos Folktandvården. Den bästa tandblekningen hemma kostar 300 kr. Jag frågade självklart vad som var skillnaden.

Hon svarade att det var ungefär samma sak, men att det inte var bevisat att man inte skadade tänderna med dessa tandblekningmedel. Hon sa dock att de flesta kända märkerna som finns på marknaden idag är såpass skonsamma att om man följer instruktionerna får man inga biverkningar utom att det kanske ilar lite i tänderna.

Får se hur jag gör…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *