Kontraster och symmetri

Jag har funderat en del kring skönhet och vad som gör en människa vacker och att en annan anses inte vara lika vacker. Jag tror det handlar om kontraster och symmetri.

Att symmetri anses vackert är väl nästan vetenskapligt bevisat. Jag kommer ihåg ett experiment man gjorde där man tog ett foto från en person och speglade ansiktshalvorna, inte bara blev det två olika typer av ansikten (ansiktshalvorna är assymetriska) utan därtill ansågs dessa ansikten vara vackrare än de riktiga ansiktena!

Detsamma gäller ju kontraster. Det är ju inte för inte som man använder smink för att göra skillnaden mellan ögonfransar och ögon starkare (med hjälp av mascara och ögonskugga), göra läpparna rödare (för att kontrastera mot resten av ansiktet), göra tänderna vitare (för att kontrastera än mer mot läpparna) osv osv.

Även om detta gäller i många lägen gäller det ju inte alltid. Att placera ut en “mouche” var ju populärt på 30-talet och det följer ju “kontrastregeln” men inte “symmetriregeln”. Att göra läpparna ljusare (som var/är modernt) med beigt läppstift bryter ju mot “kontrastregeln”.

Har ni några fler exempel?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *